לק ציפורניים
נטול רעלים
יש חיה כזאת?
(הפוסט כתוב בלשון נקבה אך מכוון לשני המינים). הפוסט מכיל לינקים של שיווק שותפים, אנא היכנסו לגילוי הנאות כדי להבין מה זה אומר.
לק ציפורניים הוא מוצר שקיים כבר למעלה מ-5000 שנה. כבר בתקופת שושלת מינג בשנת 3200 לפנה"ס היו מקשטות עצמן נשות האצולה הסינית בלק שהיה עשוי משעוות דבורים, חלבון ביצה, פיגמנטים צמחיים, ג'לטין וגומי טבעי. לק היה סמל סטטוס של מעמד ויוקרה גם במצרים העתיקה ושימש את קלאופטרה בכבודה ובעצמה.
הלק של ימינו, שהומצא מחדש אי שם בתחילת המאה ה-20, הוא חיה אחרת לגמרי. מול פריחתן של תעשיות הכימיקלים באותה תקופה יצא מוצר חדשני העשוי מפיגמנטים מלאכותיים וכימיקלים מתמחים שיעמדו בדרישות הנוקשות של האישה המודרנית. לק צריך היה להיות עמיד, קל למריחה, בעל מרקם אחיד וגימור מנצח. פריט אופנתי להשלמת המראה המושלם.
עשרות שנים מאוחר יותר, עם הולדתן של רשתות חברתיות כמו אינסטגרם ופינטרסט הפך לק הציפורניים לאומנות הרחוב החדשה ולכן היום הוא גם נוצץ, זוהר, ריחני ובעיקר…זול ככל הניתן.
לק זול היה החולשה שלי. אם נכנסתי לחנות שהיה לה מעמד של לקים ב-5 ₪, היה מונח כל פעם גוון חדש בשקית הקניות שלי. אני זוכרת שחשבתי לעצמי "מה זה משנה? אני לא אחת ששמה לק כל הזמן". המשכתי להגיד את זה גם כשהבחנתי כיצד הציפורניים שלי מצהיבות אחרי שימוש של כמה שבועות. לק ציפורניים
והיום? היום עומדים בארון המקלחת, בבושת פנים, כ-10 גוונים של לק שאין לי מושג מה לעשות איתם. במיוחד אין סיכוי שאשתמש יותר באלה עם הנצנצים.
נצנצים הם למעשה חתיכות מיקרופלסטיק – חלקיקים בגודל 1 מ"מ שקשה מאוד לעצור את התפשטותם בסביבה הטבעית. בשל גודלו, מיקרופלסטיק הוא אחת הבעיות האקולוגיות הכי בלתי אפשריות לטיפול והשלכותיו הבריאותיות עצומות. הנה דוגמה כיצד מיקרופלסטיק נכנס לשרשרת המזון וכך מגיע ממגירת התמרוקים אלינו לצלחת.
את המיקרופלסטיק תזהו ברשימת הרכיבים בתור
באמת שלא היה נעים לי לזרוק את כל הלק הזה לפח, במיוחד כשלפי ה-EPA יש להתייחס למוצר כאל פסולת כימית מסוכנת ולזרוק לפח ייעודי. מצד שני, אני יודעת יותר מידי.
בין אם הוא זול או יקר, לק ציפורניים רגיל פולט תרכובות מתוכו, כאלה שבמעבדה עבדתי איתם רק בתוך מינדף כימי (כן כן) מטעמים בריאותיים: טולואן, פורמלדהיד ו-DBP. לשלושת המוסקטר(ע)ים האלה השפעות פזיולוגיות קשות:
לק ציפורניים "נטול" רעלים
בספקנות גדולה ניגשתי למשימת החיפוש אחר לק ציפורניים בריא, מכיוון שברור היה לי כי תמיד יהיו חומרים נדיפים במוצר. לק הוא למעשה פלסטיק שמומס בנוזלים אורגניים ומתקשה לאחר מריחה על הציפורניים. המעבר בין נוזל למוצק קורה בזכות התנדפותו של הממס בעת חשיפה לאוויר. זהו הריח החריף והמוכר של לק שרבים אוהבים להסניף.
אתחיל בגילוי נאות. בהנחה שאתן לא רוצות לוותר על לק לציפורניים, דעו כי נכון להיום אנחנו מדברות על תחליפים מופחתי רעלים ולא נטולים לגמרי. מה שנקרא הרע במיעוטו. מה גם שכל עוד חברות הקוסמטיקה לא ינקטו בשקיפות רכיבים מלאה, חסרה לנו ודאות לגבי הבטיחות הבריאותית של לק.
מותגי לק ציפורניים "לא רעילים" החלו לצוץ בתחילת שנות ה-2000 מתוך מודעות לנזקי החומרים. יצרני הלקים החלו מסירים מהפורמולציות את שלוש התרכובות המזיקות שהזכרתי למעלה, והחלו לשווק כלקים שהם "3FREE". מכיוון ששלושתן סופר פוגעניות לבריאות – סרטן, פגיעה במערכות גוף שונות או שיבושים הורמונליים – הסרה שלהם מהמוצר היא בהחלט משמעותית.
במסגרת התחרות על תשומת ליבם של הצרכנים המודעים, החלו לצאת עם השנים מוצרים יותר ויותר נטולי רעלים. פורמולציות "5FREE" שיצאו החל מ-2017 המשיכו והסירו מתוכן עוד שני חומרים. formaldehyde resin – אלרגן שעלול להכיל שאריות של פורמלדהיד וקמפור שגורם לייבוש, החלשה ושינוי צבע של הציפורן.
היום כמות מוצרי טיפוח הציפורניים שממותגים כנטולי חומרים רק עלתה, כאשר יצרנים מציעים לנו לקים שהם מ-7FREE ugs 13FREE. הבעיה העיקרית במוצרים הללו היא חוסר קיומו של סטנדרט מסודר שמגדיר איזה כימיקלים חובה להסיר כששמים תווית FREE על לק. כך למשל, כל יצרן יכול לפרסם עצמו כ-10FREE על בסיס רשימת כימיקלים אחרת שהוסרה.
בנוסף, מחקר סיני גדול הוכיח כי מוצרים רבים לא עוברים בדיקות איכות שמפקחות ומאשרות את אמינות טענות היצרנים. על אף הפרסום המרגיע, מוצר עדיין יכול להכיל את אותם חומרים מזיקים שמצוין כי אינו מכיל ובכמות משמעותית.
*הבהרה: אף עפ"י שמוצר לא מכיל חומרים מזיקים מסוג אחד, אין זה אומר כי אינו מכיל חומרים מזיקים כלל.
המלצות ללק ציפורניים
ישנם מספר רב של מותגים שמציעים היום לק ציפורניים מופחת רעלים אך רבים לא זמינים למשלוח לארץ.
עמלתי לרכז כאן כמה מותגים מובילים שזמינים לרכישה אונליין, ועם זאת אומר כי גם כאן תתקלו בגוונים מסויימים שלא ישלחו לארץ. עדכנו בתגובות אם משהו לא עובד….עניין השילוח משתנה כל הזמן.
3 החומרים הנוספים שהוצאו מהפורמולציה הם Ethyl tosylamid, קסילן ו-TPHP . שני החומרים הראשונים נדיפים והשלישי נספג בעור שסביב הציפורן. מחקר שנעשה על קבוצת נשים הראה כיצד ה-TPHP נספג בגופן של נשים בשעות שלאחר מריחת הלק ומגיע לרמות גבוהות מהמותר. קיראו על השפעותיו הפזיולוגיות של החומר.
שני מותגים מאוד ידועים בקטגוריה זו הם אלה: לק לציפורניים
כן מכיל בנזופנון שמוכר למדע כמשבש הורמונלי.
החברה מציעה 39 גוונים שלא מכילים מיקרופלסטיק* + שכבת בסיס וציפוי עליון.
*את אפקט הנצנוץ משיגים במותג הזה בעזרת אבקת אלומיניום.
בעלות אחידה של 18$ הן בחנות החברה, לא כולל שילוח.
55 שקל, לא כולל שילוח.
למי שאופציית השימוש בשרותי שילוח חיצוניים קלה לה לביצוע אמליץ להתעניין גם בלקים של Tenoverten ו-ByTerry. לק ציפורניים
2 חומרים נוספים שהוצאו מהפורמולציה הם פראבנים ובישום סינטטי (המכיל פתאלאטים ומאסקים עשויים מנפט). חומרים אלה נקשרים עם שיבושים הורמונליים המחקים את פעילותו של ההורמון הנשי אסטרוגן.
גם כאן מצאתי 2 מותגי לק מומלצים שניתן למצוא אונליין:ק ציפורניים
מותג שנוסד ע"י אישה שחיפשה תחליפי לק ציפורניים נטולי רעלים לאחר שילדה. לק מופחת 10 רעלים ב- 66 גוונים, שכבת בסיס וציפוי עליון.
בעלות של 16 אירו בחנות אונליין או 21$ באמזון, לא כולל שילוח.
ליחצו על התמונה כדי להכנס לעמוד האינסטגרם של המותג.
עוד מותג בבעלות אישה המייצר לק מופחת 10 רעלים, טבעוני וללא ניסויים בבע"ח. מגוון של 56 גוונים, שכבת בסיס וציפוי עליון.
Sundays 10-Free, Nontoxic Nail Polish בעלות אחידה של 18$ הן באתר החברה והן באמזון, לא כולל שילוח.
ליחצו על התמונה כדי להכנס לעמוד האינסטגרם של המותג.
2 החומרים האחרונים שהוצאו מהפורמולציה הם חומרים אלרגנים. MEHQ/HQ שנקשר לגירוי עור ועיניים ו-MIT שנקשר לתגובות אלרגיות, ועלול להזיק למערכת העצבים.
לק ציפורניים זוכה פרסים, vegan-friendly, על בסיס מים. 78 מתוך 84 גוונים שמציע המותג לא כוללים מיקרופלסטיק (את הגוונים הנוצצים העדיפו שלא לקנות כלל).
ניתן להשיג באמזון UK מספר גוונים שנשלחים לארץ כמו זה שתמונה (ליחצו על התמונה).
את יתר הגוונים הייתי ממליצה לרכוש באתר החברה (זול ב-30% מאמזון) אך נדרש לשם כך שימוש בשירות שילוח חיצוני.
לק ציפורניים של NailBerry בצבע פטל,
90-105 ש"ח באמזון.
66 ש"ח בחנות אונליין של החברה (לא כולל שילוח).
המלצות ללק ג'ל
לק ג'ל הפך להיות מוצר סופר פופולרי במכוני מניקור בשל עמידותו הגבוהה. בשל הרכבו השונה, תהליך הייבוש של הציפורניים במשוכות נעשה בתוך מכשיר המקרין קרינת UV על אצבעותיכן. דעו כי זוהי קרינה מזיקה, זו שאתן בורחות ממנה בעת שהות בשמש. ובצדק. זו קרינה שגורמת למוטציות בדנ"א ולכן עלולה לעודד יצירת תאים סרטניים ולהאיץ יצירה של קמטים, כתמי גיל והזדקנות של העור. לק ציפורניים
נכון להיום מצאתי רק מותג אחד שמייצר לק ג'ל נטול 7 כימיקלים של מניקוריסטית העל DEBORAH LIPPMANN.
יתרונה הגדול של הפורמולציה שפיתחה דברה הוא בעובדה שייבוש הג'ל לא דורש שימוש במנורת UV – יתרון מאוד מאוד גדול ביחס לכל ג'ל אחר!
חשובה בעיקר שקיפות המותג – מצאתי יחסית בקלות את רשימת הרכיבים המלאה והיא כן חושפת כי בלקים מסויימים ישנם פיגמנטים שמקורם בזפת (coal tar) ועלולים להכיל מזהמים כמו עופרת. לק ציפורניים
לק ג'ל של דבורה ליפמן, 68 ש"ח כולל דמי משלוח.
- פורמלדהיד – קרצינוגן (מסרטן) אנושי ידוע (הוכרז ככזה ע"י סוכנות הבנל"א למחקר על קרצינוגנים)
- ממסים אורגניים – טולואן וקסילן. חשיפה מתמשכת לטולואן גורמת לדיכוי מערכת העצבים במבוגרים ושיבושים בהתפתחותה בקרב עוברים. חשיפה כרונית בנשימה לקסילן עלולה לגרום נזק למוח העצם ולספירת תאי דם נמוכה. קסילן מוגדר כמזהם חשוד בסיכון התפתחות עוברים גם כן.
- פאראבנים – משבשים הורמונליים בדרגה 1 לפי האיחוד האירופי, בעלי מבנה דומה לאסטרוגן. נמצאו קשורים לסרטן שד, נזקים למערכת העצבים, הרבייה והחיסון. 85% מכלל מוצרי הקוסמטיקה מכילים פאראבנים.
- פתאלאט DBP – משבש הורמונלי, בקרב גברים ונשים (בעיות גניקולוגיות). נקשר למחלות של דרכי הנשימה. נאסר לשימוש באיחוד האירופאי אך לא בארה"ב.
- MIT) methylisothiazolinone) – משמר נפוץ הידוע כאלרגן חזק המגרה את מערכת החיסון והעור.
- TPHP) Triphenyl phosphate)- מחקרים בנשים הראו כיצד 10 שעות לאחר מריחת לק הכיל גופן של כלל המשתתפות כמות גבוהה פי 7 של החומר מהתקן המותר. מחקרים מעידים על שיבושים הורמונליים ושל מערכת הרבייה כבר במינונים נמוכים.
- מתכות כבדות – כספית ועופרת שבחומרי הצבע.
- צבעי FD&C – נגזרות של נפט, לעתים רבות מזוהמות בחומרים מסרטנים (דיאוקסין ואתילן אוקסיד)