קרם טוב קרם רע
כיצד לבחור
קרם הגנה בריא באמת
(הפוסט כתוב בלשון נקבה אך מכוון לשני המינים). הפוסט מכיל לינקים של שיווק שותפים, אנא היכנסו לגילוי הנאות כדי להבין מה זה אומר.
הבקשה לקרם הגנה בריא חוזרת ועולה בעיקר מכיוונם של הורים שרוצים לבחור את הטוב ביותר עבור ילדיהם. מכל הבקשות בלטה אחת עם טוויסט בה ביקשה אם טרייה המלצה לקרם הגנה בריא גם עבור עצמה. מה כל כך לא שגרתי בזה? שזו נקודה עיוורת בקרב נשים מניקות והריוניות שכדאי להאיר, בשל העובדה כי גופן מהווה מקור הזנה המעביר גם חומרים זרים אל צאצאיהן.
במקרה של תכשירי הגנה "קונבנציונליים" השולטים בשוק זה נכון במיוחד כיוון שפעולת סינון קרני השמש מחייבת ספיגת חומרים בעור. לכן אל המרקחת מוסיפים גם חומרים מגבירי ספיגה בעור כדי לשפר את פעולת התכשיר בהגנה מהשמש.
התוצאה: מרכיבי קרם הגנה מתגלים בבדיקות דם ולא רק של האם. מסנני קרינה התגלו גם בדם הטבורי וגם בחלב אם.
אז מה נעשה מול השמש הישראלית היוקדת, הדורשת תדירות שימוש גבוהה וכיסוי גוף מלא? נכיר בעובדה שיש אלטרנטיבות בריאות יותר לקרם הגנה עבור מבוגרים וילדים.
אני אישית צורכת קרם הגנה יותר מכל מוצר קוסמטיקה שהוא. זה נובע משילוב אישי של עור פנים מנומש הנוטה להיפר-פיגמנטציה ("כתמי שמש") וחשיפה אינסופית לשמש בשל היותי ימאית וגולשת גלים. אין ספק שהשנים לימדו אותי להיות חכמה בשמש, אבל לא על חשבון להיות חכמה בכלל. למדתי שעל אף השימוש שלי בקרמים יוקרתיים, הצלחתי להגן על עורי מפני שריפה אבל לא מפני פיגמנטציה. להפך, אפילו התעורר בי החשד שיש קרמים שתרמו להאצתה, מה שהתברר לימים כאבחנה נכונה כשגיליתי שמסננים רגילים לא מגנים מפני קרינת ה-UVA. בנוסף, תמיד שמעתי על העובדה שחומרים בקרם הגנה מצטברים בכבד אבל לא בחנתי אותה לעומק. כשלבסוף התחלתי לחקור את העניינים גיליתי את מה שתכף אגלה לכם. כך התחלתי לחפש קרמים שעונים על כללים ברורים של בריאות. גיליתי לשמחתי מבחר גדול של מוצרים, כולם מחכים לכן כאן בהמשך.
3 כללי זהב לקרם הגנה בריא
1.בחירת סוג המסננים– העדיפו קרם הגנה עם מסננים מינרליים ובלי מסננים כימיים. קרם הגנה כזה מגן על העור בצורה פיזיקלית, מבלי להיספג בתוכו – ע"י חסימה פיזית של קרני ה-UV המזיקות. בגלל שאינו נספג בעור, קרם הגנה מינרלי גם מומלץ יותר ע"י דרמטולוגים עבור אנשים בעלי עור רגיש עם נטייה דלקתית.
המילים היחידות שתרצו שיהיו רשומות כחומרים הפעילים במוצר הן Zinc oxide או Titanium oxide. זהו. העדיפו מוצרים המכילים אבקת מינרלים לא-"ננו" (Non-nano), כלומר גרגירי חומר בגודל שלא יכול להיספג לכן בעור.
רגע! גם אם כתוב על האריזה "מינרלי" אל תתפתו ישר לקנות. ישנן חברות שמוסיפות לתכשירי ההגנה שלהם זינק אוקסיד כדי לתת את ההרגשה שהם בטוחים יותר לשימוש. להוסיף קצת זינק אוקסיד לתכשיר יותר זול מאשר לעשות לו פורמולציה חדשה.
בדקו את הרכיבים הפעילים – אם מופיעה המילה oxybenzone נא להזהר. זהו הילד הרע המרכזי – מסנן קרינה כימי שגורם לאלרגיה של העור ונמצא מצטבר ברקמות גוף שונות. החומר נקשר כגורם לאנדומיטריוזיס (מחלה גניקולוגית), ונמצא כחסם לפעילות טסטוסטרון (ההורמון הזכרי) והתגלה ככזה העובר לחלב אם.
ומה לגבי השובל השומני שאנחנו משאירים אחרינו במים שעודנו טובלים מרוחים בקרם? התברר שהסביבה הימית לא נשארת אדישה לנוכחותם של מסנני קרינה. מחקר גדול שמכון הבינאוניברסיטאי באילת חשף לראשונה כיצד מסנני קרינה משבשים התפתחות מינית של אלמוגים. הממצאים הללו הובילו למהלך חקיקתי חסר תקדים במדינת הוואי שהחל מינואר 2021 תאסור שימוש בשני מסנני הקרינה הנפוצים ביותר, Oxybenzone ו-octinoxate, בשל פגיעתם המסיבית בשוניות אלמוגים.
2. בחירת צורת השימוש – העדיפו קרם על פני ספריי. עור זה דבר אחד, מערכת הנשימה היא דבר אחר. בקרמים יש לנו אופציה לבחור מסנני קרינה שלא נספגים בעור אך אקט הנשימה פחות סלקטיבי מזה. נכון להיום אין שום חומר מסנן קרינה שנחשב בטוח לנשימה, כימי או מינרלי.
טיפ נוסף לבחירה: מסנני קרינה בצורת סטיק בטוחים לשימוש אך מחקר הראה כי אנשים נוטים לשים פחות ממנו. אז אם אתן רוצות ללכת על בטוח לכו על הקרם המוכר כאופציה ראשונה.
3. הרכב חומרים – תנו את הדעת לרכיבים ה"לא פעילים". בפוסט שהוקדש לנושא של תוויות על מוצרים כבר דיברתי על התעתוע שבהפרדת הרכיבים הפעילים משאר הרכיבים במוצר. נכון, מרבית הרכיבים לא יהיו פעילים בהגנה מפני השמש, אך פעילותם בגוף היא סיפור אחר.
בואו נפרט איזה חומרים כדאי שיהיו בקרם הגנה ואיזה ממש ממש לא:
כן לקרם הגנה עם:
- אנטיאוקסידנטים. איך אומרים "כמה שיותר, יותר טוב". אלה תרכובות שמעודדות את ההגנה הטבעית של הגוף מפני אנרגיית השמש. הגנת הגוף מורכבת מחומרים שמגיבים עם האנרגיה במקום שזו תתקוף את תאי העור שלכם. כך למעשה משמשים אנטיאוקסידנטים כשכבת הגנה משנית מתחת למסנני הקרינה.
- שמנים טבעיים. שמנים מזינים ומרככים את העור בעוד תרכובות אלכוהוליות שיש בקרם רגיל מייבשות אותו. בניגוד לקשר שיש לנו בראש בין שמן לטיגון דעו כי ישנם שמנים מסוימים המוסיפים להגנה מפני קרני ה-UV. כך לדוגמה לשמן קוקוס, חמאת שיאה, שמן זית ושמן אדומיות יש מעט SPF משל עצמם.
- חומרים אנטי-דלקתיים. מסייעים בריפוי דלקתיות הנגרמת עקב נזקי שמש. שמן קוקוס, שמן חוחובה וחמאת שיאה מומלצים ע"י דרמטולוגים כחומרים המרגיעים את העור ומונעים הזדקנות מוקדמת שלו.
לא לקרם הגנה עם:
- חומרים משמרים. פאראבנים ו-methylisothiazolinone הם משמרים נפוצים בקרם הגנה ובתכשירי קוסמטיקה רבים. הם נקשרים עם רעילות למערכת העצבים, תגובות אלרגיות, פגיעה בהתפתחות עוברים ושיבושים הורמונליים.
- מבשמים. מיועדים לתת חווית משתמש טובה אך בפועל גורמים לכאבי ראש, סחרחורות, בחילה וגירוי עור. בטווח הארוך נקשרים לאסטמה ואפילו סרטן.
לא לשכוח עוד 2 דברים חשובים!
- העדיפו תכשירי Broad Spectrum (רחבי טווח) – מגנים משני סוגי קרני השמש המזיקות, UVB ו-UVA. כל התכשירים מסננים קרני UVB בגללן נשרף העור, אך רחבי הטווח יסננו גם את קרני ה-UVA הגורמות להזדקנות העור.
- השתמשו בתכשירים עם SPF-30 ומעלה, רצוי לעצור ב-SPF-50. זכרו כי ההגנה המתווספת של SPF יותר גבוה אינה מצויה ביחס ישר למספרו.
** המלצה חמה ממני **
כדי להמנע מפרצוף בצבע לבן, מרחו קרם או סרום לפנים לפחות חמש דקות לפני מריחת קרם ההגנה המינרלי. זהו נוהג טוב לפתוח את שגרת טיפוח הפנים עם קרם פנים ממילא וכך גם תדאגו שהקרם ימרח בקלות וייצור מעטפת שקופה למראה.
3 מותגי קרם הגנה מינרלי מומלצים
קשה לפספס כמה אני גרופית של לבנדר קומסטיקה טבעית. זו חברה ישראלית שיצא לי להכיר מקרוב. מייסדיה, טלי ועידו, ייצרו מותג מקורי המייצר מוצרי קוסמטיקה טבעית העשויים אך ורק מחומרים ממקור טבעי. כל המוצרים מיוצרים בעבודת יד מוקפדת בבית מלאכה מקסים ואקולוגי בכרכור בו ביקרתי ארוכות – ממליצה לכם לבוא לבקר גם!
קרמי ההגנה הייחודי שלהם הם ללא ספק המוצרים הכי אהובים עליי ונמצאים אצלי בשימוש יומיומי. הקרמים עשוי מ-100% חומרים פעילים המסננים 99.9% מקרני ה-uva, ומרוכזים עד פי 5 ממוצר הגנה רגיל. מסנני הקרינה מינרליים בלבד ומאושרים ע"י משרד הבריאות.
הקרמים בסדרה נמרחים ממש בקלות ולא משאירים פרצוף לבן (אלא אם שמים כמות גדולה במטרה ליצור חציצה פיזית מהשמש כמו שאני רוצה לקבל בזמן גלישת גלים).
למי שלא רוצה פנים לבנות, קבלו המלצה חמה ממני: מרחו קרם או סרום לפנים לפחות חמש דקות לפני מריחת קרם ההגנה המינרלי. זהו נוהג טוב לפתוח את שגרת טיפוח הפנים עם קרם פנים ממילא, אבל כך תוודאו שהקרם ימרח בקלות וייצור מעטפת שקופה למראה.
כמובן שכל המוצרים של לבנדר נקיים מכימיקלים סינטטיים, חומרי הריח טבעיים בלבד (שמנים אתריים) ואינם מכילים חומרים משמרים. הקרמים הטבעיים להגנה משמש של לבנדר מיוצרים בכמויות קטנות כדי לשמור על טריותם ונותנים למוצרי ההגנה משמש תוקף של 18 חודש מיום הייצור.
ערך מוסף שאהבתי – כל המוצרים בסדרה להגנה טבעית מהשמש מגיעים ללא אריזה חיצונית נוספת ועם מיכלים מזכוכית או פלסטיק שניתן למיחזור – בריא לסביבה זה תמיד יותר בריא לנו.
*אין כפל מבצעים
קרם פנים ליומיום עם אצה אדומה SPF30
קרם המעניק הגנה והזנה בו-זמנית. מכיל מסנני קרינה מינרליים ממקור טבעי המעניקים הגנה גבוהה SPF30 ובנוסף הגנה גבוהה מפני קרני UVA, מכיל אצה אדומה – נוגדת חמצון ומונעת הזדקנות עוצמתית. האצה נותנת כיסוי נוסף הדומה לקונסילר קל, בדומה לקרם הגנה BB.
30 מ"ל, 195 ש"ח לפני הנחה.
קרם הגנה לפנים SPF50
קרם הגנה טבעי מינרלי עם מקדם הגנה SPF50 – מעולה לספורט ימי ורחצה בים. עם חומרים ממקור טבעי בלבד, כמעט שקוף לשימוש, ללא רכיבי ננו החודרים לעור. בטוח לשימוש גם לתינוקות וילדים מגיל חצי שנה ואילך.
50 מ"ל, 78 ש"ח לפני הנחה.
קרם ההגנה האהוב עליי לשימוש בכלל הגוף כשאני הולכת לגלוש בצהריי היום. קרם בעל דירוג הבטיחות הגבוה ביותר של עמותת EWG כבר 8 שנים. אם תציצו באתר החברה תוכלו לראות את מדיניות השימוש והבקרה לנוכחות כימיקלים במוצרי החברה, והלימה עם סטנדרטים מחמירים ידועים. הקרם ידידותי לאדם ולסביבה הימית – אינו פוגע באלמוגים!
מומלץ ע"י דרמטולוגים לבעלי עור רגיש, טבעוני ולא נוסה על בע"ח. הקרם מדורג במקום הראשון בקטגוריית קרם הגנה לתינוקות בחוות דעת צרכניות ב-iHerb ונכון להיום הקרם הראשי בו אני עושה שימוש כשני יוצאת לגלוש גלים (גרסת הספורט). הציצו על חוות הדעת המופיעות בתחתית דפי המוצרים תמיד לפני רכישה!
הקרם מגיע בשתי תצורות, סטיק וקרם. לכל קרם קיימת גם גרסת ילדים (מעל גיל חצי שנה ללא חשש, בעל ניחוח תפוזי נעים) וגרסה עמידה למים לספורט ימי.
לנכנסים דרך הקישורים בכתבה תחושב אוטומטית הנחה של 5%!
קרם הגנה לילדים רחב טווח ועמיד למים, +SPF 50.
קרם הגנה סטיק לילדים רחב טווח ועמיד למים, SPF 30.
קרם הגנה לתינוקות רחב טווח לגוף ועמיד למים, +SPF 50.
קרם הגנה לתינוקות סטיק רחב טווח ועמיד למים, SPF 30.
קרם הגנה סטיק רחב טווח ועמיד למים ל-80 דקות, SPF30.
18.4 גרם, 29.4 ש"ח באמזון.
**בחירה אישית שלי לקרם גוף לספורט**
קרם הגנה ספורט לגוף רחב טווח, עמיד למים ל-80 דקות, SPF50.
177 מ"ל, 67 ש"ח לאחר הנחה.
**בחירה אישית שלי: קרם הגנה לפנים עם פיגמנט, רחב טווח ועמיד למים, +SPF30.
59 מ"ל, 59 ש"ח לפני הנחת חבר מסה.
חברה ותיקה וידועה בתחום התכשירים הטבעיים, בעלת דירוג הבטיחות הגבוה ביותר.
מעבר לעובדה שכל התכשירים מכילים 94-98% חומרים אורגניים (מסנני קרינה מינרליים בהגדרתם אינם חומרים אורגניים אלא מחצבים) הם גם מתכלים, ידידותיים לסביבה הימית ואף מגיעים באריזה אקולוגית.
הקרמים של החברה טובים אך ידועים כקרמים המשאירים שכבה לבנה על העור. בעוד יש מי ששכבת הלובן מעניקה לה תחושת בטחון מוגברת בשמש, פיתוח טכנולוגי בתחום הקרמים המינרליים הוביל להוצאת ליין מוצרים שקופים ב-2018.
** עדכון לכל מי שנהג לרכוש את המוצרים באתר iHerb – המוצרים אינם זמינים באתר אך ניתנים לרכישה דרך אמזון. הקישורים בכתבה מובילים לרכישה באמזון דרך ספקים ששולחים לישראל, כמובן.
SPF50 קרם הגנה מינרלי ללא ריח – קרם הגנה חדש עם ספקטרום הגנה רחב הידידותי לשוניות אלמוגים עמיד במים, 87 מ"ל.
SPF40 קרם הגנה מינרלי לילדים – קרם הגנה לילדים עם ספקטרום הגנה רחב הידידותי לשוניות אלמוגים עמיד במים, 87 מ"ל.
SPF40 קרם הגנה לתינוקות – קרם הגנה לתינוקות עמיד בפני מים עם ספקטרום הגנה רחב,
87 מ"ל.
SPF30 קרם הגנה מינרלי אקטיבי – קרם הגנה לילדים עם ספקטרום הגנה רחב הידידותי לשוניות אלמוגים עמיד במים, 87 מ"ל.
קרם הגנה בתוספת שמנים אתריים דוחי יתושים, SPF34. ריכוז החומר הפעיל מותאם גם לתינוקות וילדים.
קרם הגנה לתינוקות בעל הגנה רחבת טווח, SPF30. בתוספת קלנדולה וקמומיל להרגעת העור, 87 מ"ל.
Badger SPF40/SPF50 Sport קרם הגנה מינרלי ידידותי לשונית האלמוגים. קרם הגנה רחב ספקטרום, טווח עמיד במים עד 80 דקות, ללא ריח.
בשפופרת (87 מ"ל) או בקופסת אלומיניום מתמחזרת (68 גרם).
Badger SPF 35 קרם הגנה סטיק לנשיאה לכל מקום – בגרסה ללא בישום או לילדים בריח קלמנטינה-וניל בעל הגנה רחבת טווח ועמידות גבוהה למים (80 דק'), 18.4 גר'.
כשמה כן היא, חברה המייצרת תכשירי הגנה שרק טוב יש בהם. מסנן הקרינה הפעיל בכל התכשירים הוא Zinc oxide non-nano בלבד (ללא אוקסיבנזון) ושאר הרכיבים כולם אורגניים והוספו לטוב לחות של העור ותיקון נזקי שמש כמו שמנים אתריים וויטמין E.
כל המוצרים ללא לגוטן ואינם פוגעים בשוניות אלמוגים.
כל המוצרים ידידותיים לסביבה, בטוחים לשימוש ילדים ובעלי הדירוג הגבוה ביותר לבטיחות בריאותית מטעם עמותת EWG.
SPF50 קרם הגנה לפנים ולגוף – ספקטרום הגנה רחב מ-UVA/UVB, ידידותי לשוניות אלמוגים, עמיד במים ומכיל אבץ, חמאת שיאה, שמן קוקוס ואלוורה.
ניתן לרכישה כקרם (89 מ"ל) או כחמאה (24 גרם).
SPF30 קרם הגנה לפנים ולגוף – ספקטרום הגנה רחב מ-UVA/UVB, ידידותי לשוניות אלמוגים, עמיד במים ומכיל אבץ, חמאת שיאה, שמן קוקוס ואלוורה.
בשפופרת – 89 מ"ל או בבקבוק לחיץ – 473 מ"ל.
SPF30 קרם הגנה מינרלי עם פיגמנט, מתאים לעור הפנים ולגוף – ספקטרום הגנה רחב מהשמש נגד קרני UVA/UVB, ידידותי לשונית אלמוגים, עמיד במים.
מכיל שמן קוקוס, שמן חוחובה, חמאת שיאה ואלוורה. ניתן לרכישה כקרם (89 מ"ל) או כחמאה (24 גרם).
SPF50 תחליב הגנה מינרלי לילדים, 89 מ"ל.
SPF30 תחליב הגנה מינרלי לילדים, 89 מ"ל.
אחרי שגילו כי ביתם רגישה לכימיקלים שבקרם הגנה רגיל, פיתחו פול ונובה את אחת החלופות הטובות – קרם הגנה יעיל ובריא, למשתמש ולסביבה הטבעית גם יחד. רשימה מכובדת של רכיבים ממקור צמחי הישר מגינת הירק האורגנית של האלים בשילוב הגנה רחבה מקרני UVA. כל התכשירים ידידותיים לסביבה: מתכלים, לא נוסו על חיות ולא מזיקים לשוניות אלמוגים. מרבית הקרמים עמידים למים למשך 40 דקות בעוד גרסאות הספורט והשפתון עמידים ל-80 דקות. גם מבלי להירטב הקפידו להימרח פעם בשעתיים.
שימו לב כי בתכשירים לילדים ותינוקות, כמו גם בקרמים לעור הפנים, מצוי ריכוז נמוך יותר של מסנני קרינה מינרליים בשל רגישות עור גבוהה יותר.
לרכישה בעמוד החברה באמזון לחצו על הקישור הזה.
בשנת 2002, מלינדה, המקימה של Earth Mama Organics, החלה לייצר ולחלוק תמיסות אורגניות, תה, סבונים ומשחות מצמחי מרפא בגידול עצמי עבור נשים בהריון ואחרי לידה, התינוקות שלהן ומשפחותיהן.
גם במקרה הזה כל הפורמולות טבעיות, אורגניות וידידותיות לשוניות. מעוצבות בקפידה כדי להיות בטוחות עבור תינוקות, ילדים ומבוגרים, כולל אלה עם עור סופר רגיש.
- מסנני קרינה כימיים – אף לא אחד נחשב בטיחותי לבריאות האדם – אם אחד מהמסננים הכימיים שמופיע בטבלה (מטה) מצוי ברשימת הרכיבים של קרם – הוא אינו בטיחותי לכם. Octinoxate נקשר לשיבושים הורמונלים ופגיעה בתפקוד בלוטת התריס.
- פאראבנים – משבשים הורמונלים בדרגה 1 לפי האיחוד האירופי, בעלי מבנה דומה לאסטרוגן. נמצאו קשורים לסרטן שד, נזקים למערכת העצבים, הרבייה והחיסון. 85% מכלל מוצרי הקוסמטיקה מכילים פאראבנים.
- פתאלאטים – משבשים הורמונלים שכיחים ביותר. אינם רשומים ברשימת הרכיבים, חבויים במונח "Fragrance" או "Perfum".
- Phenoxyethanol – חומר משמר שהחליף פאראבנים, נאסר לשימוש ביפן. ה-FDA האמריקאי הוציא אזהרה מפני החומר בשל חשש לדיכוי מערכת העצבים וגרימת הקאות ושלשולים בקרב תינוקות.
- תרכובות #PEG – נגזרות של נפט, לעתים רבות מזוהמות בחומרים מסרטנים (דיאוקסין ואתילן אוקסיד)
- Styrene/ Acrylates Copolyme – קופולימר פלסטי שמוסיפים למוצר קוסמטיקה בשביל צבע.החשש העיקרי הוא מזיהום של יחידות המבנה סטירן ואקרילט (בנפרד) שעלולות להשאר בכמות שאריתית.הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן והסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב סיווגו את האקרילטים כמסרטנים אפשריים לאדם.